Hoppa till innehållet

Aktivt arbejdsliver vigtigt for sundheden

11.09.2014

Ny undersøgelse viser, hvordan du nemt kan reducere de sundhedsmæssige risici under stillesiddende kontorarbejde.

Forskere har længe talt om, at det at være stillesiddende, er en af de største sundhedsmæssige udfordringer*. En ny videnskabelig undersøgelse fra Chalmers University of Technologyviser tydeligt forskellen i sundhed mellembrugerne af en kontorstol, der har forskellige indstillinger og brugere af en standard stol, af høj kvalitet. Baseret på undersøgelsen, har markedets førende udvikler af kontorstole, Scandinavian Business Seating, i samarbejde med ergonomer, identificeret femenkle tips om, hvordan risikoen for stillesiddende arbejde nemt kan reduceres, samtidig med at sundhed og arbejdspræstationen forbedres.

De fleste mennesker har på et tidspunkt fået at vide: "sid stille på stolen." Generationer af børn er mod deres naturlige impulser, blevet tvunget til at sidde ret op og ned på stolen.

Det her er en fejlagtig formaning, som mange voksne har taget med på arbejdspladsen, siger Erlend Weinhold, ergonom og fysioterapeut hos Scandinavian Business Seating. - Når folk sætter sig i bilen for at køre, indstiller de fleste mennesker sædet, inden de kører. Men på arbejdet sætter vi os ned og begynde at arbejder uden at tænke på, hvordan stolen er indstillet. Det at sidde i den rigtige højde, åben vippefunktion og sørge for støtte til benene og lænden, er enkle tips til alle, der er opmærksom på deres helbred, siger Weinhold.

rh-chalmers-article-dk

Variation i siddestillingen
I dag tilbringes mange lange arbejdsdage, stillesiddende på stolen, foran en computerskærm. Adskillige forskningsrapporter har fastslået, at det at være stillesiddende er sundhedsskadeligt og på lang sigt kan tilføre sundhedsmæssige problemer, såsom hjerte-kar-sygdomme, diabetes 2, forhøjet blodtryk og fedme. Kontorstolen er blevet vor tids mest udbredte arbejdsværktøj, samtidig er stillesidende arbejde blevet sammenlignet med rygning i analyser, der beskæftiger sig med sundhedsrisici. Rapporten er udarbejdet af forskere ved Chalmers University of Technology i samarbejde med Ergonomhuset i Sverige og Scandinavian Business Seating og viser, at en stol med flere individuelle justerbare indstillinger giver mulighed for variation i siddestillinger, i tillæg til komfort under lange arbejdsdage. Dette reducerer de sundhedsmæssige risici der er forbundet med stillesiddende kontorarbejde.

Forbedret beskæftigelse for 70%
Rapporten klarlægger effekten af en testgruppe, der anvender stolen fra Scandinavian Business Seating, RH Logic 400. Med individuelle indstillingsfunktioner understøtter denne stol en aktiv siddestilling. Testgruppen brugte andre kontorstole i høj kvalitet. Undersøgelsen kunne tydeligt påvise færre smerter i nakke, skuldre og ryg, samt en forbedring af generel trivsel og velvære for brugerne af RH Logic 400. 70% af dem, der deltog i undersøgelsen, oplevede en forbedring i forhold til beskæftigelsen, og 50% oplevede en klar reduktion af spændinger og smerter i nakke og skuldre.

Indstiller ikke stolen
Rapporten fra Chalmers påpeger også, at mange mennesker ikke er klar over, hvordan man indstiller kontorstolen korrekt, og at de derfor ikke anvender stolen optimalt. Desuden er tendensen også, at den personlige arbejdsplads bliver brugt mindre og mindre i det moderne kontormiljø, hvor mange ikke engang har fast kontorplads. Derfor er det endnu vigtigere, at alle pladser på kontoret er ergonomiske og aktiverer en aktiv siddestilling.

Kilde: * Van der Ploeg, 2012, P. Katzmarzyk 2009 og E. Ekblom-Bak 2012

For mere information eller billeder kontakt:

Scandinavian Business Seating
Projektledaret
Carina Jonsson
Tfn: +47 94 53 49 00
carina.jonsson@sbseating.com

 

 

Product has been added